فهرست مطالب

رواق هنر و اندیشه - پیاپی 49 (دی 1384)

ماهنامه رواق هنر و اندیشه
پیاپی 49 (دی 1384)

  • 142 صفحه، بهای روی جلد: 5,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • دیباچه
    صفحه 1
  • ثبات و تحول در آموزه های دینی
    عباس نیکزاد صفحه 3
    بحث از ثبات و تحول آموزه های دینی از مباحث مهم کلامی جدید است. این بحث در سه بخش اصلی دین، یعنی عقاید، اخلاق و احکام مطرح می گردد. در بخش عقاید، به طور قطع تغییر و تحول راه ندارد. اما در بخش اخلاق و احکام دینی، هر چند در اصول کلی تغییر و تحول راه ندارد اما در مصادیق و جزئیات به نوعی می توان به تغییر و تحول تن داد.
  • انسان هزاره سوم و ضرورت تبیین اصول تربیتی و اسلامی توسعه نوین
    مرتضی شیرودی صفحه 13
    توسعه متکی به اقتصاد بازار که به عنوان راه حلی برای مشکلات کشورهای جنوب مطرح می شود، ثمره ای جز نابرابری اجتماعی، نابودی اقتصادی و تخریب فرهنگی نداشته است، با وجود این، می توان راه حل هایی برای توسعه طراحی کرد که به سامان اجتماعی، رشد اقتصادی و احیای هویت فرهنگی منجر می شود، و در عین حال، بر تجربیات اقتصاد غیر بازار تکیه کند. مکزیک و مالزی، دو مثال برای این دو تجربه اند. در واقع، کشور مکزیک به مدت ده سال تمام، به توصیه های بانک جهانی صندوق بین المللی پول و کارشناسان اقتصادی دولت آمریکا عمل کرد تا در جرگه کشورهای پیشرفته قرار بگیرد...
  • مبلغان مسیحی و تبلیغ علیه اسلام در ایران عصر قاجاریه
    احمد رهدار صفحه 30
    سرزمین ایران از دیرباز شاهد حضور مسیحیان (به ویژه نسطوریان) بوده است. تا پیش از سده قبل، تعامل ایرانیان با مسیحیان که بسیاری از آنان ایرانی بوده اند، بیش تر تعامل اقتصادی و معیشتی و کم تر تعامل سیاسی دینی بوده است. از پانصد سال پیش تا کنون که به تبع شکل گیری عملی استعمارگری، ارتباط بیش تر ملل و نحل ضرورت یافته، مذهب و عقاید دینی از جایگاه ویژه ای برخوردار شده است تا جایی که در قرون اخیر استعمار تلاش کرده است از این راه، برای پیش برد اهداف استعماری خود بهره ببرد...
  • مکتب عرفانی امام حسین علیه السلام
    حمیدرضا مظاهری صفحه 54
    عرفان مخلصانه امام حسین (ع) دارای دو بعد علمی و عملی است. بعد علمی بر پایه معرفت شهودی استوار است و در بعد عملی به جهاد مصلحانه می انجامد. در سلوک حسینی تا رسیدن به عرفان علمی، به ترتیب سه روش معرفتی حسی - عقلی، عقلی محض و شهودی (حضوری) در کار می آید، و در جنبه عملی، پس از جهاد مصلحانه درونی و رسیدن به مقام مخلصین، نوبت به جهاد مصلحانه بیرونی و تهذیب جامعه و تاریخ می رسد. عرفان مخلصانه که از خودشناسی و خودسازی آغاز می شود، با برخورداری از برخی شاخصه ها به جهاد و جامعه سازی می پردازد...
  • مبانی کلامی حکومت دینی
    محمد مهدی بهداروند صفحه 72
    در این نوشتار، نگارنده یا مخاطب قرار دادن مسلمانان و دین داران، محدوده دین و نیاز بشر به وحی را مورد بحث قرار داده است و با طرح دو نظریه معروف «دین اقلی» و «دین اکثری» با رد دلایل قائلین به دین اقلی، به اثبات نظریه دین اکثری پرداخته و نقش دین را در دولت و در تمام شئون زندگی، امری اجتناب ناپذیر فرض نموده و با تقسیم زندگی به زندگی حیوانی و ملکوتی، مبنا و تحقیق زندگی ملکوتی را منحصر در تولی و ولایت دانسته است.
  • دنیا گرایی یا سرگردانی مدرن
    علی گلایری صفحه 86
    برخی از اندیشمندان غربی بر این باور بودند که با پیدایش سکولاریزم، بساط دین برچیده خواهد شد و جامعه سکولار جای جامعه دینی را در تمام جوامع خواهد گرفت. این روند که ناشی از ضعف دستگاه کلیسایی و پیشرفته همزمان علوم تجربی بوده است، موجب گشت که عده ای دانشمندان غربی برای اسلام نیز چنین نسخه ای را در نظر بگیرند که اشتباهی بیش نبوده و نخواهد بود. از این رو نگارنده در این نوشتار، در صدد تبیین مفهوم جامعه سکولار در جوامع غربی و علل پیدایش و سیر تطور آن می باشد.
  • فعالیتهای اقتصادی ممنوع در اسلام
    سید حسین اسحاقی صفحه 100
    نگارنده در این مقاله فعالیت های اقتصادی و اجتماعی که با ارزش ها و ایده های اسلامی سازگاری ندارد را مورد اشاره قرار داده و از همین رو فعالیت هایی همچون فروش اسلحه به دشمنان دین، کلاهبرداری، رشوه خواری و ربا و غیره را با استناد به آیات و روایات و دیدگاه های فقهای امامیه مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
  • نگاهی کلی به جریانهای روشن فکری و علم دینی
    محمدرضا خاکی قراملکی صفحه 114
    این نوشتار در پی ارایه نگاهی کلی بر جریان های روشن فکری در ایران بوده و با تفکیک روشن فکری به دو جریان دینی و غیر دینی و با بیان شاخصه ها و ویژگی های آن، این دو جریان را با توجه به دو دوره تاریخی کلاسیک و معاصر (بعد از انقلاب) بررسی نموده و با بیان اجمالی نگرش این دو جریان نسبت به مسئله مدرنیته غرب و اسلام، راهبردهای آن ها را بیان کرده و نسبت آن با مسئله علم دینی و تمدن اسلامی را روشن می نماید و در نهایت چنین نتیجه می گیرد که: روشن فکری سکولار نمی تواند همدلی و همراهی کافی و لازم را در طرح مسئله تمدن اسلام و تاسیس علوم دینی داشته باشد.
  • گزارشی از راه بالندگی تفکر
    صفحه 132
    مطالب پیش رو، خلاصه ای است از کتاب «تفکر برتر» اثر محمدرضا شرفی که در 453 صفحه از سوی انتشارات سروش و در سال 1381 به چاپ رسیده است. این کتاب، از فصل های زیر تشکیل شده است، تعریف و جایگاه فکر، مثلث بالندگی. موضوع فکر، تفکر معطوف به زمان، آسیب شناسی فکر، شیوه های تقویت فکر، تمرکز فکر، الگوهای حل مشکل.